Behov av testamente?

Start > Juridiska artiklar > Behov av testamente?

Genom att skriva testamente kan du fördela din kvarlåtenskap på ett lite annorlunda sätt än vad som i annat fall sker genom lag. Du kanske vill testamentera viss egendom till vissa personer, du kanske vill modifiera någons arvsrätt, du kanske vill testamentera en del av din kvarlåtenskap till din favoritförening eller organisation.

Sambor har ingen arvsrätt

Sambor ärver inte varandra utan testamente. Till skillnad från vad många samboende tror så ärver samborna inte automatiskt varandra om någon av dem skulle gå bort. Det krävs att de samboende genom inbördes testamente förordnar att de skall ha arvsrätt efter varandra.

Makar med särkullbarn

Testamente kan vara aktuellt för den som har särkullbarn. Särkullbarns arvsrätt går nämligen före efterlevande makes arvsrätt. Särkullbarns arvsrätt medför att många makar därför väljer att skriva testamente för att på så sätt begränsa särkullbarnets arvsrätt tills den efterlevande maken avlidit.

Ensamstående

Testamente av ensamstående är en testamentstyp som kan användas för den som är ensamstående och inte har några arvingar. Om en ensamstående inte skriver ett testamente kommer nämligen kvarlåtenskapen att tillfalla Allmänna arvsfonden.

Enskild egendom

Det finns en rad villkor som kan intas i ett testamente. Exempelvis kan man förordna att det som mottagaren erhåller genom testamente skall vara enskild egendom för mottagaren. Ett villkor om enskild egendom i testamente medför att egendomen inte kommer ingå i en eventuell framtida bodelning om mottagaren skulle gifta sig eller redan vara gift.

Kontakta oss för juridisk rådgivning och en behovsanalys av om du behöver ett testamente.